Welkom.Over ons.Inspiratie.Programma.Fotogalerij.Netwerk.Contact.Brouwersblog.

© 2010 Brouwershof Amani

 

Ontworpen door K&H

dè ontmoetingsplek in het Land van Maas en Waal

Disclaimer

Sitemap

De Brouwershof, een zogenaamde t-boerderij, werd in zijn huidige vorm gebouwd in 1870. Bouwhistorisch onderzoek heeft uitgewezen dat sommige delen van het achterhuis dateren uit het einde van de 17-de eeuw. Die stukken zijn nog steeds goed zichtbaar. Het pand heeft een bestemming als brouwerij gehad. Net als zoveel dorpen uit de streek had ook Maasbommel haar eigen bier! In de grote kelder onder het voorhuis werd vroeger het gebrouwen bier opgeslagen. De gisten werden gemaakt en bewaard in de grote kelder onder de keuken. Het bier zelf werd gebrouwen in het achterhuis, waar op de zolder het graan werd opgeslagen. De brouwerij is waarschijnlijk rond de twintiger jaren van de vorige eeuw gesloten, waarna het huis als boerderij heeft dienst gedaan. Tot een paar jaar geleden. Net als zovele anderen uit de streek, konden de toenmalige eigenaars geen goede boterham meer in de landbouw verdienen. De laatste geiten werden in 2003 afgevoerd.

 

In 2001 wordt de Brouwershof opgenomen in het register van Rijksmonumenten. Het pand blijkt van architectuur-historische waarde vanwege het bouwtype en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering. De stedenbouwkundige waarde wordt benoemd omdat het een markant gelegen pand betreft als onderdeel van de dijkbebouwing. En de cultuurhistorische waarde wordt gewaardeerd vanwege de betekenis voor de nederzettingsgeschiedenis en vanwege de voormalige bestemming als brouwerij.

 

Tegen die tijd is de Brouwershof echter zwaar in verval geraakt. De daken lekken, de kozijnen zijn verrot, de deuren vallen er bijkans uit, de vloerbalken zijn verzakt, de elektriciteitskabels nog met katoen omkleed...

 

Wij hebben de restauratie die volgt in eigen beheer uitgevoerd. Broer en zwager Martijn Zevenbergen heeft ‘het grote werk’ voor zijn rekening genomen. En wij hebben de rest gedaan. Van het afvoeren van acht veertig voet containers met vuil, het maken van alle ramen, deuren en kozijnen, tot het verven van de kleine sierrandjes in de kelders. Geweldig, wat een klus!

 

En toch is het nog niet helemaal klaar... De kapschuur is mij een doorn in het oog. En er kan nog van alles gedaan worden met de schuren naast het achterhuis. Wie weet kunnen we daar wel een acht-tal slaapkamers bouwen voor diegenen die ook de nacht op de Brouwershof Amani willen doorbrengen...

Gevels.
Achterhuis.